Wasbeer

Dit kleine beertje is afkomstig uit Noord-Amerika. Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zijn voedsel vaak wast in het water voordat hij het op eet. Ondanks hun schattige uiterlijk zijn het best pittige dieren die ontzettend goed zijn in ontsnappen! Dat is ook een van de redenen waarom de wasbeer inmiddels op meerdere continenten in het wild leeft. Het verhaal gaat dat in de jaren twintig wasberen zijn geïmporteerd naar Rusland en Duitsland voor de pelsfokkerij en voor de jacht. Er zouden daar flink wat dieren zijn ontsnapt. De wasberen konden zo goed overleven dat ze zich verspreid hebben door heel Europa. Exotische dieren kunnen veel schade aanrichten aan de lokale flora en fauna van een land/ continent.
Invasieve exoot

In 2016 heeft de Europese Unie besloten dat het verboden wordt om bepaalde exotische dieren te houden/ verhandelen (Eu, Unielijst invasieve exoten). De wasbeer is één van deze diersoorten. Per land zijn er diverse maatregelen om wasberen in het wild te bestrijden. In Nederland worden alle wasberen in gevangenschap gecastreerd zodat er geen nieuwe wasberen meer bij komen. Dit is een lang proces maar zal er uiteindelijk voor zorgen dat de lokale flora en fauna niet meer bedreigd wordt door de aanwezigheid van deze invasieve soorten.

wasbeer-700
Leefwijze

Hoe komt het eigenlijk dat de wasbeer het zo goed doet in Europa? Dit komt mede doordat de wasbeer een alles eter is. Hij kan zich uitstekend aanpassen aan het voer wat op dat moment aanwezig is. Hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Zelfs vogels en reptielen zijn geen uitzondering. Naast dat ze zelf veel voedsel kunnen vinden hebben ze eigenlijk weinig vijanden. De wasbeer leeft meestal solitair en gaat ‘s nachts als het rustig is opzoek naar eten. Wasberen staan erom bekend om in het donker door woonwijken vuilnisbakken af te struinen naar voedsel. Ze kunnen dan ook uitstekend horen en ruiken wat uiteraard goed van pas komt in het donker. Door deze leefwijze en hun kenmerkende masker worden ze ook wel gemaskerde bandieten genoemd.

Voortplanting

Tijdens het paarseizoen gaan de mannetjes op zoek naar de vrouwtjes. Als een mannetje een vrouwtje gevonden heeft zal hij haar gaan volgen. Het vrouwtje staat namelijk niet zomaar een paring toe. Het mannetje zal overal zijn geur achter laten en uiteindelijk zal het vrouwtje overtuigd zijn. Het mannetje blijft echter niet bij het vrouwtje maar zal opzoek gaan naar andere vrouwtjes. Als de jongen geboren worden zijn ze nog volledig blind. Het vrouwtje verzorgd de jongen en zal ze uiteindelijk leren hoe ze op zoek moeten gaan naar eten. Na ongeveer 6 maanden zijn de jongen zelfstandig genoeg om de moeder te verlaten. Het duurt echter nog wel even voordat de wasberen volwassen zijn.

Translate »